Από την έναρξη της πρόσφατης στρατιωτικής εκστρατείας στις 15 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διεξάγει περισσότερα από 100 αεροπορικά πλήγματα σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, οι επιθέσεις αποσκοπούν στη μείωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Χούθι, ενός κινήματος που έχει στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη από το Ιράν.
Από τα μέσα Μαρτίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν σχεδόν καθημερινές επιδρομές, εστιάζοντας στη ναυτική ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, δύο ζωτικής σημασίας διαδρομές για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι Χούθι έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων από τον Νοέμβριο του 2023, δηλώνοντας ότι το κάνουν ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήξει πάνω από 100 στόχους υπό τον έλεγχο των Χούθι, με σκοπό την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών, όπως κέντρα διοίκησης, εργαστήρια κατασκευής όπλων και αποθήκες σύγχρονων οπλικών συστημάτων.
Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ, οι Χούθι παραμένουν κυρίαρχοι σε μεγάλο μέρος της Υεμένης, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, ως αποτέλεσμα μιας δεκαετούς σύγκρουσης με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία. Παρά την προχωρημένη στρατιωτική τεχνολογία και την ανώτερη αεροπορική δύναμη, αυτή η συμμαχία δεν κατάφερε να υποτάξει τους Χούθι από το 2015.
Οι επιπτώσεις των αμερικανικών επιδρομών στους αμάχους είναι σοβαρές, σύμφωνα με δηλώσεις των Χούθι. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στην παράκτια επαρχία Χοντάιντα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά.
Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία κλιμακώθηκαν περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χαμάς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Το σιιτικό κίνημα ισχυρίζεται ότι στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για υποστήριξη του Τελ Αβίβ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στρατηγικής που σχετίζεται με το παλαιστινιακό ζήτημα.
Σ’ αυτό το τεταμένο περιβάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν την ανάγκη διασφάλισης της ναυσιπλοΐας, αλλά οι επιθέσεις των Χούθι συνεχίζουν χωρίς διακοπή. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του τον Μάρτιο, σημείωσε ότι θα θεωρεί το Ιράν υπεύθυνο για κάθε επίθεση των Χούθι, δείχνοντας την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της ήδη εύφλεκτης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.