Το 1972, η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε τον δορυφόρο Kosmos 482, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την εξερεύνηση της Αφροδίτης. Ωστόσο, εξαιτίας μιας βλάβης, ο δορυφόρος παρέμεινε σε ελλειπτική τροχιά σε ύψη 210-9.800 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Τελικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Τζακάρτας στην Ινδονησία.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επίσημες αναφορές για την αποστολή του δορυφόρου στα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα της Ρωσίας, θεωρείται ότι η αποστολή είχε στόχο την Αφροδίτη. Εκείνη την εποχή, ο πλανήτης ήταν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τις δύο διαστημικές υπερδυνάμεις, με τη Σοβιετική Ένωση να είναι προνομιακά τοποθετημένη. Δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά της ήταν η τοποθέτηση οργάνου στην επιφάνεια της Αφροδίτης, το οποίο, αν και καταστράφηκε γρήγορα μάλλον λόγω του τοξικού της περιβάλλοντος, έγραψε ιστορία ως το πρώτο ανθρώπινο επίτευγμα που πάτησε τον πλανήτη.
Τα επόμενα 50 χρόνια, η εξερεύνηση της Αφροδίτης παραμελήθηκε από τις διαστημικές υπηρεσίες. Ωστόσο, πρόσφατα έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με πολλές αποστολές να προγραμματίζονται. Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τα προηγμένα όργανα καταγραφής, αναμένονται σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τον πλανήτη, που παλαιότερα πιστευόταν ότι διέθετε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης.
Τις τελευταίες ημέρες, η πτώση του Kosmos 482 στη Γη προκάλεσε ανησυχία λόγω του μεγάλου του μεγέθους, καθώς μια πτώση σε κατοικημένη περιοχή θα ήταν επικίνδυνη. Λόγω αυτού, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολούθησης αντικειμένων που πέφτουν στη Γη παρακολουθούσαν την πορεία του δορυφόρου, ο οποίος, τελικά, κατέληξε στη θάλασσα.
Naftemporiki.gr