Εκφράζει την «έντονη ανησυχία» του ο βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, όσον αφορά την πιθανή αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Η ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ανατολικής Λιβύης σχετικά με την επεξεργασία και πιθανή αναγνώριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που υπογράφηκε το 2019 ανάμεσα στην Άγκυρα και την Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό, καθώς με αυτό το μνημόνιο διαγράφονται η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, κατά προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
«Η χθεσινή εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, κινδυνεύει να αποδυναμώσει σοβαρά το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το καθεστώς Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη -όπως και η κυβέρνηση της Αιγύπτου– προβαλλόταν συστηματικά από την Ελληνική κυβέρνηση ως φιλικές δυνάμεις και παράγοντες εξισορρόπησης της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.
«Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στη Λιβύη, –σε Τρίπολη και Βεγγάζη– και να εφαρμόσει μια συνεπή και προνοητική πολιτική που θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ιδίως στη σημερινή συγκυρία αύξησης των μεταναστευτικών ροών από το Τομπρούκ, της διαφαινόμενης αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης στην Τρίπολη, και της γενικότερης γεωπολιτικής ανασφάλειας στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.»
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη συγκροτεί τεχνική επιτροπή για την αξιολόγηση της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε τη σύσταση τεχνικής επιτροπής για την εξέταση της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση που έχει διοριστεί από τη Βουλή, υπό την ηγεσία του Οσάμα Χαμάντ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Libya News Agency (LNA), ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αμπντουλάχ Μπλιχάκ, δήλωσε ότι η απόφαση για τη σύσταση της τεχνικής επιτροπής ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής τη Δευτέρα.
Ο Μπλιχάκ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που υποβλήθηκε σας προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και υπογράφηκε με την προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, υπό τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, στις 27 Νοεμβρίου 2019.