Η υγεία του εντέρου έχει γίνει κεντρικό θέμα στην επιστημονική συζήτηση σχετικά με την απώλεια βάρους και τη γενική ευεξία. Μια γιατρός προτείνει μια απλή αλλά αποτελεσματική διατροφική επιλογή για την υποστήριξη του μικροβιώματος. Η λύση είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαντάζεστε.
Η κορυφαία τροφή για υγιές έντερο σύμφωνα με ειδικό
Η Dr. Camilla Stokholm, Γενική Ιατρός στο NHS και συγγραφέας του μπεστ-σέλερ “What Your Doctor Eats”, υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να αναζητάτε περίπλοκες λύσεις για να ενισχύσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας. Απλό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά αποτελεί μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών.
Το μυστικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι να επιλέγετε γιαούρτια όπου το “γάλα” είναι το μόνο αναφερόμενο συστατικό, μαζί με τα βακτηριακά στελέχη. Αποφύγετε πρόσθετα και υπερβολική επεξεργασία.
Αν και το κεφίρ έχει κερδίσει δημοτικότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες και η Dr. Stokholm το συνιστά σε ασθενείς με ανησυχίες για το μικροβίωμα (καθώς προσφέρει ευρεία ποικιλία βακτηρίων), το απλό γιαούρτι είναι εξίσου ωφέλιμο. Για vegans, υπάρχει και κεφίρ με βάση το νερό που προσφέρει παρόμοια οφέλη.
Τυρί: Ένα επιπλέον superfood για την υγεία του εντέρου;
Στα γαλακτοκομικά, υπάρχει ένα άλλο απροσδόκητο superfood που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Το τυρί, κυρίως οι μη παστεριωμένες ποικιλίες, είναι ωφέλιμο για το έντερο, όπως αναφέρει η Dr. Stokholm. Αυτό εξηγεί εν μέρει το λεγόμενο “Γαλλικό Παράδοξο”.
Το 1990, ο Serge Renaud, επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, διερεύνησε την φαινομενική αντίφαση μεταξύ της χαμηλής συχνότητας καρδιοπαθειών στη Γαλλία και της φαινομενικά ανθυγιεινής γαλλικής διατροφής, πλούσιας σε κορεσμένα λιπαρά.
Αν και τα συμπεράσματα του Renaud συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις, είναι αναμφισβήτητο ότι οι Γάλλοι διατηρούν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών σε σύγκριση με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς.
Η Dr. Stokholm τονίζει πως ο μέσος Γάλλος καταναλώνει περίπου 24 κιλά τυριού ετησίως, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από εκείνη των Βρετανών και Αμερικανών. «Διαπιστώνεται ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά που ζυμώνονται με βακτήρια έχουν θετική επίδραση, μειώνοντας τη φλεγμονή και την παχυσαρκία, ενισχύοντας έτσι το μικροβίωμα».
Άλλοι παράγοντες για καλύτερη υγεία
Εκτός από τα γαλακτοκομικά, η ήπια και τακτική κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει κι αυτή σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με λεπτομερή μελέτη του 2020 από τις Ελληνίδες διατροφολόγους Ελισάβετ Φραγκοπούλου και Σμαράγδα Αντωνοπούλου.
Η έρευνα αναφέρει: «Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, ενώ η υπερβολική κατανάλωση έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία».
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Dr. Stokholm, το “Γαλλικό Παράδοξο” οφείλεται πιθανόν σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως ο πιο χαλαρός τρόπος ζωής και οι μεγαλύτερες διακοπές.