Μια ένοπλη ομάδα, φερόμενη ότι συνδέεται με την de facto κυβέρνηση της Συρίας, πραγματοποίησε επίθεση την Τρίτη στην ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ, στη δυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η βάση, που βρίσκεται στην παραθαλάσσια επαρχία της Λαττάκειας, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την αυξανόμενη βία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.700 πολίτες μόνο το Μάρτιο. Οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες ανήκαν στη μειονότητα των αλαουιτών.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, από τη μειονότητα αυτή, εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Δεκέμβριο από μια συμμαχία ριζοσπαστών ισλαμιστών και κατέφυγε στη Ρωσία, που ήταν σταθερός σύμμαχός του για πάνω από μια δεκαετία.
🔴 Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, σημειώθηκε επίθεση σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη βάση Χμάιμιμ στη Συρία, με θύματα και από τις δύο πλευρές.
Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν να εισβάλουν σε στρατιωτικά πόστα.⤵️ pic.twitter.com/3xcBydRm99
— wirdmedia 🌐 (@wirdmedia) 20 Μαΐου 2025
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βρετανία, ανέφερε ότι «ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζει τις νέες αρχές επιτέθηκε στη βάση, με ορισμένα μέλη της να καταφέρνουν να διεισδύσουν». Ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκαν «σφοδρές συγκρούσεις» και οι σειρήνες συναγερμού ενεργοποιήθηκαν εντός της βάσης. Δεν αναφέρθηκαν θύματα και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
«Η επίθεση διήρκεσε μια ώρα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ήχοι πυροβολισμών και οβίδων ήταν αισθητοί, ενώ drones πετούσαν στην περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 2.500 Σύροι πολίτες είναι παρόντες στη βάση, γεγονός που τονίζει τη μετατροπή της από στρατιωτική εγκατάσταση σε καταφύγιο προσφύγων.
Συγκρούσεις γύρω από τη βάση Χμάιμιμ pic.twitter.com/sV3DLQVbZn
— المرصد السوري لحقوق الإنسان (@syriahr) 20 Μαΐου 2025
Η Ρωσία, η στρατιωτική υποστήριξη της οποίας ήταν καθοριστική για να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία κατά τη διάρκεια του 14ετούς εμφυλίου, δεν σκοπεύει να απωλέσει τις στρατηγικά σημαντικές βάσεις της στη Συρία. Τον Ιανουάριο, ρωσική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη χώρα για συνομιλίες με τις νέες αρχές.
Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, την υποστήριξη της Μόσχας στην «ενότητα και την εθνική κυριαρχία» της χώρας.
Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, ο ίδιος ο Άχμαντ αλ Σάρα είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί «η Ρωσία να εγκαταλείψει τη Συρία όπως εύχονται κάποιοι», ενισχύοντας τη δέσμευση της νέας ηγεσίας για τη διατήρηση της διπλωματικής και στρατιωτικής σχέσης με τη Μόσχα.