Ο φιλόσοφος Αντισθένης απέφευγε να συζητά σοβαρά θέματα με οποιονδήποτε. Μια φορά, ένας ανίδεος από τα μυστικά της φύσης και των φαινομένων, που παρακολουθούσε μια τέτοια σοβαρή συζήτηση, θέλησε να συμμετάσχει.
Ο Αντισθένης τον σταμάτησε, λέγοντας:
– Φίλε, η συζήτηση είναι σαν εμπόριο. Αν θέλεις να συμμετάσχεις χωρίς κεφάλαια, τότε δεν μπορεί να γίνει εμπόριο. Κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε.
Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβεις ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι σοβαρή υπόθεση.
Ούτε χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβεις ποιοι έχουν τα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά κεφάλαια. Όπως είπε ο Τραμπ: «Τίποτα δεν θα συμβεί μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν».
Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να κατανοήσεις γιατί η μόνη δυνατή κατάληξη μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων ήταν η χρεοκοπία. Δε φταίει μια απουσία, καθώς οι ηγέτες εμπλέκονται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο τέλος, όχι στην αρχή.
«Όλοι οι στρατιωτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι οι συνθήκες ευνοούν τη Ρωσία, καθώς έχει την πρωτοβουλία στο πεδίο… Σήμερα μιλάμε για ειρήνη με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν πόλεμο. Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και θα το κάνουμε, είτε με ειρηνικά είτε με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στο γαλλικό Le Point.
Οι συνομιλίες ήταν απλώς μια παράσταση για τον Αμερικανό παραγωγό, και η Κωνσταντινούπολη λειτουργούσε ως κόμβος για τους διαπραγματευτές. Σύντομα, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξουν το Νόμπελ Ειρήνης.
Όλα τα άλλα, όπως «ο πολύς ή λίγος δρόμος», οι αντιφατικές πληροφορίες, τα κενά και οι αναλύσεις, είναι επικοινωνία. Δημιουργούν κλίμα μέχρι το επόμενο κύμα «αισιοδοξίας» ή «απαισιοδοξίας». Λειτουργούν σαν ψυχολογικά σεμινάρια, μέχρι να αλλάξουν οι τόνοι.
Πότε; Θα ξανασυναντηθούν με γραπτά αιτήματα.