Η νέα de facto κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (4/4) ότι «εξετάζει λεπτομερώς» την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητά την διεξαγωγή ερευνών για τις σφαγές που συνέβησαν τον Μάρτιο, με κύρια θύματα αλαουίτες, μέλη της μειονότητας στην οποία ανήκει ο απομακρυνθείς πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Πεδίο σφοδρών συγκρούσεων
Στις αρχές Μαρτίου, οι παράκτιες περιοχές της δυτικής Συρίας έγιναν το επίκεντρο μερικών από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις, αφού μια συμμαχία ισλαμιστών ανέλαβε την εξουσία στα μέσα Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότερα από 1.700 άτομα, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά την έκθεση της Αμνηστίας σχετικά με τα γεγονότα στις συριακές ακτές» και τα «προκαταρκτικά συμπεράσματα» που περιλαμβάνει.
«Η αξιολόγηση των γεγονότων θα επαφίεται στην εθνική ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας και εξακρίβωσης, βάσει της εντολής της και των αρμοδιοτήτων που της έχουν αποδοθεί με προεδρικό διάταγμα», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Την Πέμπτη, η Διεθνής Αμνησία κάλεσε τις de facto συριακές αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις σφαγές θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι μπορεί να συνιστούν «εγκλήματα πολέμου».
Κατηγορίες κατά υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άσαντ
Η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό απέδωσε την ανάφλεξη της βίας σε ένοπλους υποστηρικτές του πρώην προέδρου Άσαντ, οι οποίοι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των νεοσύστατων δυνάμεων ασφαλείας.
Οι αρχές υπό την ηγεσία του προσωρινού προεδρου Άχμαντ αλ Σάρα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι «η έκθεση (της Αμνηστίας) δεν λάμβανε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο των γεγονότων».
Η βία ξεκίνησε με μια «σκοποί επιθετική» ενέργεια από «υπολείμματα του προηγούμενου καθεστώτος», στόχευσε «στρατιωτικό προσωπικό και δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας», σημείωσε.
Στο χάος που ακολούθησε, παραδέχτηκε ότι συνέβησαν «αντεκδίκηση και σοβαρές παραβιάσεις», υποσχόμενος ότι θα διεξαχθεί έρευνα και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα εντός ενός μήνα.
Τη Δευτέρα, άλλοι δώδεκα άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλαουίτες, σκοτώθηκαν από ένοπλους στη δυτική και κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζεται σε ένα εκτενές δίκτυο πηγών στη χώρα.