«Η ηγεσία της ΡΑΣ, στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, ορίζεται από τον υπουργό Μεταφορών. Επομένως, το γεγονός ότι η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στη ΡΑΣ είναι τελείως λανθασμένο. Είναι ο υπουργός μόνο για να κόβει κορδέλες;» αναρωτήθηκε ο Κώστας Τσουκαλάς σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Κώστα Καραμανλή.
«Κάθε αδίκημα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα, μπορεί να διαπραχθεί και από παράλειψη, ειδικότερα από πρόσωπα με νομική υποχρέωση λόγω της αρμοδιότητάς τους», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς μιλώντας στο Open.
Πρόσθεσε ότι «η προανακριτική επιτροπή θα αξιολογήσει αν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Καραμανλή», ενώ «η Νέα Δημοκρατία απορρίπτει αυτή την προοπτική από την αρχή» και ζητά να μην συζητηθεί καθόλου το ενδεχόμενο κακουργηματικών πράξεων.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι η ενδεχόμενη δόλος συνδέεται με το ότι «ο κ. Καραμανλής γνώριζε διάφορες πληροφορίες, καθώς η ΡΑΣ τον ενημέρωνε δύο χρόνια νωρίτερα για την ανασφάλεια στους σιδηροδρόμους και τον προειδοποιούσε για παρέμβαση. Επιπλέον, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη μοιραία σύγκρουση, η ΡΑΣ του έστειλε έγγραφο με προειδοποίηση για τον κίνδυνο που προέκυπτε από τρένα σε λανθασμένη τροχιά.»
«Δεν υπονοούμε ότι προέβλεψε το θάνατο»
«Ο κ. Τσαλίδης του είχε αποστείλει και έγγραφο το 2021. Υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι υπουργός ενημερώθηκε για τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας από υπηρεσιακά στελέχη και τη ΡΑΣ, όχι από απλούς πολίτες», προσέθεσε.
Διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν ισχυρίζεται πως προέβλεψε και αποδέχθηκε το ενδεχόμενο θανάτων. Αν το κάναμε, θα ζητούσαμε έλεγχο για ανθρωποκτονία». Εμείς προτείνουμε έλεγχο σχετικά με το άρθρο 291 για το αν είχε την ικανότητα να προβλέψει και να αποφύγει τη διατάραξη, αν αποδέχθηκε την αδράνεια του ως αιτία της διατάραξης.» Υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ δόλου και συνειδητής αμέλειας» και ότι «η συνειδητή αμέλεια σημαίνει ότι, παρά την ύπαρξη στοιχείων, δεν θεωρούσε ότι κινδύνους μπορεί να προκύψουν». Τόνισε ότι «αυτό είναι ζήτημα αποδεικτικής διαδικασίας που μπορεί να ξεκινήσει και να γίνει κατά τη διάρκεια της προανακριτικής, την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει εκ των προτέρων».
«Θα διαπιστωθεί η αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς»
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «σε σχετική ερώτηση της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, σχετικά με το πώς μπορεί να ελέγχεται ο υπουργός όταν οι υπηρεσιακοί άνθρωποι είναι υπό έλεγχο, ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε: «Ας μην ξεχνάμε γιατί το όνομα του κ. Καραμανλή βρίσκεται στη Βουλή. Βρίσκεται εκεί γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες που παραπέμπονται, προσκόμισαν έγγραφα αριθμών πρωτοκόλλου που δείχνουν ότι τον είχαν ενημερώσει. Θα εξεταστεί αν λέει αλήθεια ο Καραμανλής ή αυτοί. Πώς θα γίνει αυτό; Αν λειτουργήσει η προανακριτική». Γι’ αυτό ζητούμε την προανακριτική. Αυτό το κομμάτι των διαρροών από την κυβέρνηση είναι απλώς λανθασμένο».
Αναφορικά με τις αναφορές της κυβέρνησης για αποκλειστική διοικητική ευθύνη του κ. Καραμανλή, ο κ. Τσουκαλάς είπε: «Αν είχε μόνο διοικητική ευθύνη και δεν έχει καθήκον για την ασφάλεια, ποια είναι η κατηγορία για παράβαση καθήκοντος;». Σχολίασε ότι «υπάρχουν σοβαρές αντιφάσεις» και πως «η ΝΔ, επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει την πρότασή μας, αντιφάσκει με όσα έχει ήδη κάνει ή όσα σκοπεύει να κάνει».
Ερωτηθείς για τις απόψεις νομικών στη δημόσια σφαίρα, ανέφερε ότι δεν θα αξιολογήσει κανέναν νομικό, «όλοι είναι αξιόλογοι συνάδελφοι, αλλά δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις». Επισήμανε ότι «κάθε άρθρο που σχετίζεται με πράξεις όπου υπάρχει υποχρέωση αποτροπής πράξεων, ελέγχεται και για παραλείψεις. Για το λόγο αυτό, βάσει του άρθρου 291 και σε συνδυασμό με το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα μπορεί να διαπραχθεί και από παράλειψη».
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει άμεσες αρμοδιότητες»
Όσον αφορά την απουσία του πρωθυπουργού από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε ότι «η πρότασή μας είναι ισχυρή και αφορά τους αρμόδιους που έχουν νομικές υποχρεώσεις. Ο πρωθυπουργός δεν έχει άμεσες αρμοδιότητες στα θέματα μεταφορών». Πρόσθεσε ότι «όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμαστε σε εκείνους με βάση τα ΦΕΚ, είτε έχουν αρμοδιότητα είτε συναρμοδιότητα. Δεν προκύπτει από τα ΦΕΚ ειδική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Στον Καραμανλή προκύπτει από το ΦΕΚ για τις μεταφορές και την ασφάλεια».
Πρόσθεσε ότι έχουν αποδώσει πολιτική ευθύνη «στον πρωθυπουργό επανειλημμένα» και ότι «ερχόμαστε με μια πρόταση που μπορεί να σταθεί νομικά». Όσον αφορά το γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά παραπομπή του κ. Καραμανλή για ανθρωποκτονία δήλωσε: «Διότι δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα στο δικαστήριο ότι προέβλεψε το ενδεχόμενο θανάτων, ενώ η διατάραξη μπορεί να ελεγχθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν».
Επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για μια «σοβαρή διαδικασία που θα φέρει την αλήθεια στο φως», ανέφερε: «Δεν μας ενδιαφέρει να ικανοποιήσουμε ανθρώπους που δικαίως είναι οργισμένοι, ούτε όμως θα δεχθούμε σιωπή όπως επιθυμεί η ΝΔ για να μην επαληθευτούν οι ευθύνες των υπουργών της. Θέλουμε έναν επαρκή έλεγχο σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι και η δικαιοσύνη, και αυτό μας διαφοροποιεί από τις άλλες δυνάμεις».
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις διαρροές της ΝΔ, «ουσιαστικά μας λένε ότι ο κ. Καραμανλής ήταν διακοσμητικός υπουργός χωρίς καμία αρμοδιότητα και προσδιορίζουν ένα ιδιότυπο ακαταδίωκτο, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να παραπεμφθεί χωρίς ευθύνη». «Άρα, όλοι οι υπουργοί της ΝΔ είναι ανεύθυνοι;» σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης σύμφωνα με το νόμο 4974/2022 «υπογράφεται από τον ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών, όχι από τη ΡΑΣ. Δεν μπορεί η ΡΑΣ να μην εγκρίνει ασφάλεια όταν υπάρχει γενικός κανονισμός κίνησης. Αυτοί είναι οι νόμοι τους. Μην μας ενοχοποιούν για αυτό».