Οι εικόνες από τα νεκρά ψάρια στο Δέλτα του Έβρου για την τρέχουσα χρονιά προκαλούν ανησυχία, με τους ντόπιους επαγγελματίες να είναι πάλι σε απόγνωση, καθώς οι πληγές τους από πέρυσι δεν έχουν ακόμα κλείσει. Φέτος, το φαινόμενο επανεμφανίζεται, και μάλιστα, έναν μήνα νωρίτερα. Ποια είναι η αιτία πίσω από αυτό; Όπως καταγγέλλεται, η ροή του γλυκού νερού προς την ελληνική πλευρά του ποταμού περιορίζεται από την Τουρκία, η οποία κλείνει το φράγμα για τις αρδευτικές της ανάγκες. Αυτή η μείωση της ροής, σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και την αυξανόμενη εισροή θαλασσινού νερού, οδηγεί σε υφαλμύρωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο των ψαριών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Πασαλίδου
«Η ροή του γλυκού νερού δεν υπερχειλίζει, με αποτέλεσμα το θαλασσινό νερό να εισχωρεί περισσότερο και να προκαλεί θανάτους στα ψάρια», δήλωσε ο κ. Νίκος Μουσουνάκης, πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα», μιλώντας στο enikos.gr.
Όπως σημειώνει, «φέτος το φαινόμενο ξεκίνησε νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, ενώ πέρυσι παρατηρήθηκε κοντά στα τέλη Ιουνίου. Ο ίδιος κύκλος επαναλαμβάνεται και οι ζημιές αρχίζουν ξανά».
Η αιτία του φαινομένου
Ο κ. Μουσουνάκης αναφέρει ότι η κύρια αιτία του φαινομένου σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την λειψυδρία εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων. Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς όπως τονίζει: «Οι Τούρκοι κλείνουν το φράγμα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η ροή να μην επαρκεί για την ελληνική πλευρά».
Ο κ. Μουσουνάκης εξηγεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή: «Στο νότιο τμήμα του φράγματος, η κοίτη του Έβρου είναι ξηρή, δημιουργώντας νέα κοίτη που εισχωρεί στην Τουρκία, προκαλώντας έτσι τα παραπάνω προβλήματα».
Αναφορικά με τις μετρήσεις των υδάτων, τόνισε: «Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό έχει γίνει πιο αλμυρό και ήδη έχουν αρχίσει να ψοφούν τα ψάρια».
Αναγκαία βοήθεια για αλιείς και κτηνοτρόφους
Ο αντίκτυπος του φαινομένου είναι βαρύς για τους τοπικούς αλιείς και κτηνοτρόφους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «οι αλιείς δεν μπορούν να εργαστούν, ενώ οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται γλυκό νερό για τα ζώα τους».
«Περίπου 15 με 20 οικογένειες που εξαρτώνται από την αλιεία πλήττονται, καθώς και άλλες τόσες κτηνοτρόφοι», είπε ο κ. Μουσουνάκης.
Απουσία μέριμνας
Ο κ. Μουσουνάκης τονίζει την έλλειψη κρατικής υποστήριξης: «Η Πολιτεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για να τους ανακουφίσει. Ζητούν στήριξη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις».
«Αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες και η λύση είναι να εξασφαλιστεί γλυκό νερό», πρόσθεσε.
Συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας
Πρόσφατα, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που διασφαλίζει ροή υδάτων του ποταμού Άρδα για πέντε χρόνια.
Ο ποταμός Άρδας, παραπόταμος του Έβρου, απαιτεί διακρατική συνεργασία για να διασφαλιστεί η ύδρευση των ελληνικών περιοχών. Ενώ η συμφωνία υπάρχει, η ροή δεν έχει φτάσει ακόμα στην ελληνική πλευρά.