«Ας αναλύσουμε την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα», δηλώνει ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Συμπληρώνει ότι «ό,τι δεν μετριέται δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως προς την εκπλήρωση της αποστολής του. Όσοι απορρίπτουν τη μέτρηση, την αξιολόγηση και τη σύγκριση στις δημόσιες υπηρεσίες το κάνουν διότι απλώς δεν επιθυμούν να λογοδοτούν στους πολίτες για τις πράξεις τους ούτε να ελέγχονται γι’ αυτές».
Αναλυτική περιγραφή της ανάρτησης:
«Ας εξετάσουμε την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα.
Ό,τι δεν μετριέται δεν μπορεί και να αξιολογηθεί σε σχέση με τη χρησιμότητά του. Οι άνθρωποι που αρνούνται τη μέτρηση, την αξιολόγηση και τη σύγκριση στις δημόσιες υπηρεσίες το κάνουν επειδή δεν θέλουν να απολογούνται στους πολίτες ούτε να ελέγχονται.
Το κράτος υποχρεούται να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τους υπαλλήλους του. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο είμαστε υπηρέτες των πολιτών και όχι το αντίστροφο.
Γι’ αυτό και η δική μας πολιτική για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη συνεχή βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών στηρίζεται σε conceitos όπως οι στόχοι, η μέτρηση, η σύγκριση, η απολογιστικότητα και η διαφάνεια, η αποκομματικοποίηση, η αναγνώριση των καλών δημόσιων υπαλλήλων, η υποστήριξη των πιο αδύναμων και η πειθαρχία για τους κακούς.
Σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, δεν έχουμε μιλήσει όσο θα έπρεπε. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μας αναγκάζει να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για αξιολόγηση στο δημόσιο και πώς προχωράμε ήδη από τα λόγια στις πράξεις.
Σύμφωνα με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε το 2016 και ίσχυε μέχρι το 2022, το 97% των δημόσιων υπαλλήλων αξιολογούνταν ως άριστοι ή πολύ ικανοί. Αυτό υποδηλώνει ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε καμία αξιολόγηση.
Αντίθετα, με το νόμο 4940/2022 που καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, για πρώτη φορά το 2023 και το 2024 τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι για τους δημόσιους υπαλλήλους, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η αξιολόγησή τους.
Για το 2023, κατέστησαν συνολικά περίπου 155.000 στόχοι για τους προϊσταμένους, με περίπου 162.000 αξιολογήσεις να υποβάλλονται, εκ των οποίων 141.000 αφορούσαν υπαλλήλους και 21.000 προϊσταμένους.
Οι στόχοι αφορούν πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η εκκίνηση και παράδοση σημαντικών δημόσιων έργων, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή κοινωνικών πολιτικών στήριξης των πιο ευάλωτων.
Από την εφαρμογή του νέου συστήματος, περίπου 54.000 υπάλληλοι αξιολογήθηκαν ως υψηλής απόδοσης, που αντιστοιχεί στο 33% των αξιολογηθέντων. Ωστόσο, οι αναλύσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αποκάλυψαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις αξιολογήσεις δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένες, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι υψηλής απόδοσης να περιοριστούν σε 15.000, δηλαδή περίπου 9% των αξιολογηθέντων.
Από το πρώην 97%, οι υψηλής απόδοσης υπάλληλοι μειώθηκαν στο 9%, ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν σε ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης.
Παρομοίως, 1.390 υπάλληλοι χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής απόδοσης — πενταπλάσιος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα (272), ενώ 1.097 υπάλληλοι απολύθηκαν λόγω πειθαρχικών παραβάσεων.
Για το 2024, τέθηκαν περίπου 180.000 στόχοι και επιβεβαιώθηκαν 189.000 αξιολογήσεις, εκ των οποίων 164.000 αφορούν υπαλλήλους και 25.000 προϊστάμενους.
Η διαδικασία καταχώρισης συνεχίζεται, με την αξιολόγηση για την περίοδο του 2024 να έχει ξεκινήσει από τις 5/3, πάλι με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή σύστημα κινήτρων και επιβράβευσης για δημόσιους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος (ν.5149/2024), εγγράφεται ετήσιος προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ για επιβράβευση υπαλλήλων που πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Επιπλέον, εισάγουμε και για πρώτη φορά μια εκτενή αξιολόγηση του δημόσιου τομέα από τους πολίτες, μέσω ψηφιακού ερωτηματολογίου που θα απαντηθεί από 4 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τακτικά, ειδικά για υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως νοσοκομεία και ΚΕΠ, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία.
Σκοπός είναι να υπάρχει ένα διαρκές κανάλι ανατροφοδότησης που θα ενισχύσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους και ταυτόχρονα θα δώσει στους δημόσιους υπαλλήλους την αίσθηση ότι είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί στην εργασία τους.
Σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος που πρότεινε ο Πρωθυπουργός, αυτή θα διασφαλίσει ότι η αξιολόγηση του δημοσίου θα αποτελεί ρητή συνταγματική υποχρέωση, αποτρέποντας μελλοντικές κυβερνήσεις από το να την παρακάμψουν ή να την καταργήσουν.
Είναι γνωστό ότι το κράτος μας προκαλεί συχνά θυμό και απογοήτευση. Ωστόσο, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το μεταμορφώσουμε με σωστές πολιτικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η νέα ΔΕΗ, το ψηφιακό φροντιστήριο, η εμβολιαστική εκστρατεία και άλλα προγράμματα που φέρνουν ανανέωση στα δημόσια αγαθά.
Η χώρα μας προχωρά σε ένα εκτενές μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σχέδιο με στόχο μέχρι το 2027 το ελληνικό δημόσιο να είναι πλήρως ψηφιακό, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό και σίγουρα πιο φιλικό προς τον πολίτη.»