Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι η Διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, έκανε λάθος σχετικά με τη δήλωσή της ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την κατασκευή πυρηνικού όπλου από το Ιράν.
Ο Τραμπ αμφισβήτησε τους υπολογισμούς των υπηρεσιών πληροφοριών, που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος από την επικεφαλής τους, αναφορικά με την Τεχεράνη, ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο στο Μόρισταουν του Νιου Τζέρσεϊ.
«Έχει άδικο», ανέφερε ο Τραμπ.
Τον Μάρτιο, η Γκάμπαρντ είχε καταθέσει στο Κογκρέσο ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύει πως η Τεχεράνη δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο. «Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εκτιμά ότι το Ιράν δεν προχωρά σε τέτοια ενέργεια», δήλωσε τότε.
Στην ανάρτησή της στο X χθες, η Γκάμπαρντ επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι το Ιράν μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εάν αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ο Τραμπ, υποστήριξε, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, και η Γκάμπαρντ συμφώνησε.
Αναφερόμενη στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι παρουσίασαν την καταθέσή της του Μαρτίου «εκτός του περιεχομένου» και προσπαθούν να «δημιουργήσουν διχόνοια».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ θα εξετάσει, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το ενδεχόμενο ανάμειξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ. Την Τρίτη, ο Τραμπ επανέλαβε παρόμοιες απόψεις για την εκτίμηση της Γκάμπαρντ.
Τον Μάρτιο, η Γκάμπαρντ είχε επίσης αναφέρει ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είναι ασύμμετρο για μια χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα, και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Είχε επισημάνει επίσης ότι το Ιράν αρχίζει να δημοσιοποιεί συζητήσεις σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, «ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές τους στον ιρανικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων».
Πηγές που έχουν πρόσβαση στις εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο Reuters ότι η εκτίμηση του Μαρτίου, που διατυπώθηκε από την Γκάμπαρντ, παραμένει ίδια. Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το Ιράν θα χρειαστεί έως τρία χρόνια για να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να χτυπήσει επιλεγμένο στόχο.
Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, αμφισβήτησε τη νέα άποψη της Γκάμπαρντ, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες για να αναπτύξει μια απλή πυρηνική «συσκευή» που δεν θα μπορούσε όμως να προσαρμοστεί σε πύραυλο.
Για την παραγωγή ενός πυρηνικού όπλου ικανό να προσαρμοστεί και να πλήξει στόχο, το Ιράν θα απαιτούσε τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Ολμπράιτ, πρόεδρο του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια.
Ο Τραμπ συχνά απορρίπτει τα ευρήματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατηγορώντας τους αξιωματούχους του «βαθιού κράτους» ότι συνωμοτούν εναντίον του χωρίς αποδείξεις.
Η Γκάμπαρντ, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ, είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές του που έχουν προβάλει παρόμοιες κατηγορίες.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας, περιλαμβανομένων των εκτιμήσεών τους ότι η Μόσχα επιχείρησε να κατευθύνει υπέρ του τις προεδρικές εκλογές το 2016.